Kleuren en hun betekenisKleuren en hun betekenis
 Een kleur is een mengsel van golflengten in verschillende sterkten. 
Kleur is een eigenschap van licht die wordt bepaald door de verschillende golflengtes waaruit dat licht is samengesteld. De samenstelling van golflengtes wordt het spectrum genoemd.
Het spectrum . Wit licht, hier afkomstig uit een kwiklamp, wordt door een prisma opgebroken in de kleuren van het zichtbaar spectrum.

Afbeeldingsresultaat voor spectrum

 Het zichtbare spectrum bevat echter niet alle kleuren die het menselijk brein en ogen kunnen onderscheiden. Zo ontbreken bijvoorbeeld variaties op roze en paars, zoals magenta: deze kunnen alleen worden gemaakt door het mengen van twee kleuren.

je kan echt wel hele bladzijden volschrijven over kleur, ik ga het meer hebben over het gevoel bij kleur. want uiteindelijk kleuren we meestal met gevoel, de ene kleur kan je blijschap geven, de ander een sip gevoel enz ...

------------------------------------------------------------------------De kleuren  

Rood Rood is de kleur van fysieke energie, passie en verlangens; een heel sterke kleur, als je ineens een intens gevoel krijgt van rood bij het kleuren kan je
opvliegers en een overmatige hoeveelheid energie en actie krijgen, misschien
wil je vaker dit kleur gebruiken.
---------------------------


Geel

Geel is het kleur van de zon, de warmte die overheerst ook het kleur van logica en intellect. Deze felle, expressieve kleur maakt ons blij en optimistisch. Wanneer ik aan het kleuren ben
kan het soms ook een gevoel van verwarring en zweverigheid geven.
het kan mij een euforisch gevoel geven, maar ineens kan het ook allemaal fout gaan, dan ontstaat de verwarring.
---------------------------


 Groen
Groen is de kleur van de natuur en van vernieuwing. Het brengt onze energie in balans en zorgt voor vrede en harmonie in ons leven. als je dagelijks rond je kijkt zie je groen, dit gaat al zo sedert het ontstaan van het groen op onze aarde.
groen versterkt de kleuren combinatie bij het kleuren, we worden er zeker niet lui van.
---------------------------


Oranje De kracht van oranje ligt in de blijdschap en creativiteit. Hebben we teveel dan kan het allemaal te zijn, heel veel emoties, hebben we te weinig kunnen we motivatie verliezen in het kleuren. De straalende kleur van oranje kan je ook een opgewekt gevoel geven.
---------------------------


Blauw 
Blauw het prachtige kleur van onze hemel, het onwerkelijke. Het is een verkoelende kleur, die vrede en rust geeft, het bevordert de communicatie en zelfexpressie, Iemand met een evenwichtige hoeveelheid blauw in zijn of haar kleurenkaart, zal zich geïnspireerd en kalm voelen. Ik gebruik heel veel blauw in het kleuren.
---------------------------
Turkooise


 Turkoois ligt in de kleurencirkel tussen blauw en groen,
Een evenwichtige hoeveelheid turkoois maakt u kalm, vredig en ontspannen, met een helder hoofd en zonder last van emoties. het geeft kracht en voldoening in het kleur, een blij gevoel kan men er ook aan overhouden, met dit kleur werk ik zeer graag, blauwe tinten zijn dan ook wel echt mijn ding.
---------------------------


VioletViolet kan gevoelens van diepe ontspanning oproepen en geeft ons een gevoel van kracht en waardigheid, kan zeker ook een gevoel van zekerheid teweeg brengen, en zorgt voor waardigheid en vastbeslotenheid.
deze is dan ook een mengeling van blauw en rood. 
---------------------------


 MagentaMagenta is de kleur van pragmatiek en initiatief; het vertegenwoordigt kracht, gedempt door gedachte en kalmte. deze is een mengeling van rood en violet, bij het kleuren heb ik graag dat ik zelf deze kleur laat ontstaan, lichter, donker, het geeft ook een gevoel dat ik het allemaal domineer.
---------------------------


BruinBruin is het tot actie komen (rood), dat de weg is tot het doel geld verdienen (geel), met als reden het verwerven van zekerheid (blauw). Bruin kan in het kleuren betekenen, het levendig maken van ogen, haar, het bos tot leven blazen ... maar in het echte leven word bruin gezien als een sleur in ons leven, dus zeker geen opgewekt kleur. maar wel een warm kleur.


---------------------------

Hier even de Kleurencirkel : 


                 
Warm of Koude Kleuren

Alle kleuren die aan Vuur doet denken zijn warme kleuren.

Geel
Oker
Oranje
Rood
Bruin
...

Alle kleuren die naar het Blauwe neigen zijn koude kleuren

Groen
Blauw
Blauwgroen
Violet

...Complementaire Kleuren 

Complementaire kleuren staan tegenover elkaar in de kleuren cirkel. Wanneer je ze naast elkaar gaat gebruiken zullen ze een sterk contrast geven. Er zal een levendige kleurtekening ontstaan.

Rood Complementair kleur Groen
Oranje Complementair kleur Blauw
Geel Complementair kleur Paars
Groen Complementair kleur Rood
Blauw Complementair kleur Oranje
Indigo & Violet Complementair kleur Geel
Roze Complementair kleur Groen

Een raad : begin altijd te kleuren met het lichtste kleur!

Hier een voorbeeld met een Mandala : 
Hier zie je Violet - Geel