Tips om te Blenden / Doezelen ( Techniek )

In mijn ogen is blenden nat werken met water of terpentine en Doezelen is  droog werken. En volgens mijn research zie ik veel dezelfde meningen ....Maar daarin gaan we ons toch niet druk maken, doen wat we graag doen, daar streef ik voor!


In mijn filmpje heb ik het zo goed mogelijk proberen uitleggen maar weet ik ben ook maar een amateur. Ik kan het niet zo 'professioneel'  maar ik doe het met heel veel plezier. 
Hierbij wil ik ook nog toevoegen dat er verschillende soorten papier bestaan, om te werken met materialen : gewone potloden, water colors, pastels, olie pastels, markers ... 

Om dit te maken heb ik printpapier gebruikt van 75 gram. Ik heb zitten werken met color p'eps prijs kwaliteit zijn deze kleurpotloden heel goed. Ze hebben een geolied pigment dat goed afgeeft op het papier.----------------------------------------------------------------


één kleur : Werken met één kleur doe ik graag! Lichtjes je potlood vasthouden en je potlood het werk laten doen, om het iets donker te hebben steek je meer druk op je potlood. 


 ----------------------------------------------------------------


Twee kleuren : Hier heb ik lichtblauw en donkerblauw gebruikt. Je laat de kleurtjes mooi samenvloeien door in laagjes te kleuren.

----------------------------------------------------------------
Meerdere kleuren : Is het nu 3,4,5 kleuren, begin met je lichtste kleuren en werk zo ook in laagjes op. 


----------------------------------------------------------------Doezelen met een wit potlood : Meestal als je een pakje potloden koopt heb je er een wit potlood bij. Kleur je tekening in en ga erover met je wit potlood, weet dat je kleurtjes een beetje in elkaar zal vloeien, maar dat je tekening er ook iets lichter zal uitzien.


----------------------------------------------------------------Derwent potlood blender : Kleur je tekening compleet in, ga er dan over met je blender, deze zorgt ervoor dat je kleuren inelkaar zullen vloeien, deze geeft een zeer mooi effect. De Derwent blender kan je een beetje vergelijken met een soort harde pastel. Met deze blender kan je op vele soorten papier werken, dit is mijn ervaring.


----------------------------------------------------------------Droog doezelen : kleur met je twee kleuren en ga er dan droog over.  Droog doezelen gaat niet lukken op eerder welk soort papier, dit moet je echt voor uitkijken dat je het papier niet zou beschadigen. Als je droog doezelt kan je dit doen met een doezelaar of een wattenstaafje .

 ----------------------------------------------------------------
Blenden/ doezelen met ( geurloze ) terpentine : Dit is een techniek dat vele mensen toepassen in hun tekeningen, en ik raad het ook altijd aan. Toch is het soort papier ook van belang, neem geen dik korrel van papier dat alles opslorpt, maar een gladder soort papier, waarin je kleuren kan laten vloeien. Je kleurt zoals altijd je tekening in, wat heel belangrijks is, als je bv. het haar van een vrouw inkleurt en dan erover gaat met de terpentine, maak dan dat je met de haar groei mee kleurt of blenden.


----------------------------------------------------------------Doezelen met vaseline : Vaseline is héél vettig, hierbij moet je echt oppassen dat je geen vlekken zult maken, want het geeft zen kleur direct af en droogt niet direct ( beetje af deppen met papier ) . Je kan eerst je tekening inkleuren en dan erover met vaseline, of je kan een beetje vaseline op je potlood doen en dan beginnen kleuren. Ook hier is het een goede techniek om je kleuren ineen te laten vloeien. ook is het papier niet zo belangrijk. 


----------------------------------------------------------------Nat doezelen ( water ) :  Ja dit kan echt wel, maar let op ook hier is het belangrijk te weten welk papier geschikt is, ook je potloden zijn belangrijk, maak dat het een potlood is die goed geolied is. Test het even uit op een apart stukje papier. Je kleur je tekening in en ga met een wattenstaafje dat een BEETJE vochtig is erover. 

----------------------------------------------------------------droog doezelen met pastel : Dit kan je doen met je vingers, met een penseel of met watten(staafjes) werk met je pastel en kleuren door elkaar tot je bekomt wat je graag wilt. Fixeer erna met een sprei speciaal voor pastel tekeningen. ----------------------------------------------------------------Doezelen met wit  pastel potlood : Je kan ook doezelen met een daarvoor geschikte blender, deze kan je apart kopen in de winkel. Er zit ook een wit pastelpotlood bij een setje als je die aankoopt, met dit kan je dat ook doen, maar dan ga je een lichtere kleur verkrijgen, maar de kleurtjes vloeien mooi door elkaar.


----------------------------------------------------------------Watercolor doezelen : Hier heb ik mijn derwent aquarel bij genomen, vlinder ingekleurd, en met men wax doezelaar erover. dit geeft een mooi blinkend effect en een bescherming.

----------------------------------------------------------------Potlood + gom : Wat is het leuk om met deze twee te kunnen "spelen" Ik raad het aan om toch een te proberen, zo kan je ook mooie effecten krijgen. je kleurt iets in en dan kan je strepen, bolletjes of andere vormen bereiken, of gewoon uitgommen om een lichter effect te krijgen.


----------------------------------------------------------------Licht / Donker : Ja zo simpel kan het soms ook zijn! Ik pas dit vaak toe in mijn tekeningen, het hoeft zeker niet te vaak ingewikkeld te zijn. Leer je potlood kennen, oefen ermee, en je kan zo mooie licht of donker effecten bekomen in je tekening. 


----------------------------------------------------------------Watercolor ( aquarel ) + verfborstel : Ook hier moet men eerst en vooral het juiste soort papier vast hebben, neem geen papier dat je kleur direct opslorpt, dit werkt niet zo goed, en hier op dit papier was dit zo een geval, het nam het veel te vroeg op, en droogde direct op! Hier kan je kiezen : je tekening inkleuren en dan erover gaan met je verfborstel, of je verfborstel nat maken en dan over je potlood en dan pas je tekening inkleuren. 


----------------------------------------------------------------Gel pen : Niet alle gel pennen kan je zomaar even blenden, neem gel pennen dat iets langer nat houden op glad papier, neem geen papier dat direct opzuigt. Hier kan je ook in de winkel een liquide blend product kopen, dat is een zeer sterk geurende product, dus mee oppassen, als je het niet vertrouwd doe het dan niet! Neem er een apart doezelaar of wattenstaafje voor en maak dat je een stuk karton onder je blad liggen hebt!

----------------------------------------------------------------Chameleon Color Tones : Met deze stiften ( markers )  kan je kleuren maar er zit ook een blender bij, om je kleur iets lichter te maken, maar daarover heb ik een heel review geschreven en kan je terug vinden in men blog. Bij deze heb ik juist hetzelfde kunnen toepassen als met de gel pennen maar dan met een verfborstel en plexie glas, zie het filmpje hierboven.


----------------------------------------------------------------
 Copyright © Kleurvitality